EXPECTATIVES MÉS QUE COMPLIDES

EXPECTATIVES MÉS QUE COMPLIDES

1219 TEMPS DE SILENCI ESTRENO SALA LLENA

Foto: García Poveda

Com sempre que es posa en marxa un projecte d’aquestes característiques, un dels objectius que ens plantejarem va ser arribar al màxim de gent possible. “12:19 Temps de silenci” naix del convenciment de que la història de RTVV mereix ser contada, perquè és alguna cosa més que un conflicte laboral o una empresa en fallida. Per a nosaltres, és un espill de la societat valenciana i de les coses que han passat en ella en els últims 25 anys. El projecte inicial sempre va ser una pel.lícula documental, però després de l’estiu se’ns va presentar l’ocasió de convertir-lo en un reportatge-documental per al programa “30 minuts” de TV3, i no ens ho vam pensar dos voltes. Que Televisió de Catalunya participara del nostre treball era una gran oportunitat, anavem a tindre veu i a més, l’oferta ens permetia presentar-lo coincidint amb l’aniversari del tancament.

Dies abans de l’estrena de “12:19 Temps de silenci” aconseguirem que diversos mitjans de comunicació es feren ressó del nostre treball. El diari digital la Veu del País Valencià, l’agenda urbana Afán de plan, Vilaweb o el blog de la popular web sobre televisió Formula TV publicaren resenyes amb part dels contiguts del documental i amb les dades de l’estrena. Al diari digital Valencia Plaza, a més, entrevistaren dos membres de l’equip. Dins l’article, Jesús Moreno (codirector) avisava que el que ha passat a RTVV pot passar a altres televisions: “La ingerència política, la manipulació de les televisions públiques, és una cosa que els governs han de corregir, perquè a més els ciutadans ho castiguen amb les audiències”. Per la seua part, Pura Requena (coguionista) recordava que en Canal 9 y en Ràdio 9 ha hagut grans professionals i productes de gran qualitat. El que passa és que tants anys de deteriorament de la gestió, d’un control ferri per a la promoció de lider, han tapat eixos contiguts”.1219 TEMPS DE SILENCI PRENSA 01

El diari Ara també va parlar de l’estrena de “12:19 temps de silenci” i va destacar el fet que siga un reportatge fet majoritariament per extreballadors. A l’article publicat a El Diario CV, Vicente Sanz (codirector) destacava que el documental sempre ha buscat abordar la responsabilitat dels treballadors: “analitzem el colapse de la televisió intentant fugir de l’autocomplaença, amb autocrítica”. A més, la Fundació Internacional Baltasar Garzón ens va dedicar una entrada al seu blog i el diari Levante-EMV va incloure l’estrena dins un article sobre els actes per recordar el primer aniversari del tancament de RTVV.

També ens hem fet sentir per les ones. A Ràdio l’Om de Picassent, Pura Requena tingué l’oportunitat d’explicar detalladament els objectius i els continguts de “12:19 Temps de silenci”. I a la Cadena Ser, Genar Martí (coguionista) va ser entrevistat al programa “Locos por Valencia” i posteriorment va participar junt amb Pura Requena i altres extreballadors de RTVV en un programa especial sobre la desaparició de l’ens públic.

Amb esta promoció i amb la de les xarxes socials arribarem al divendres 28 de novembre, el dia de l’estrena a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de València. Entrarem amb un poc de por, però isquerem prou contents. El saló d’actes es va omplir, l’aplaudiment va ser llarg i sonava sincer i, al menys públicament, apenes hi hagué crítiques. Com va dir Pura Requena durant la presentació “és un treball fet des de tota la honestedat de la què hem sigut capaços. Sabem que hi ha més de mil formes de contar els perquès de la desfesta de RTVV, la que aneu a vore hui és només una, la nostra”.

Havíem aprovat el primer examen. De camí al segon (l’estrena televisiva) el diari El Mundo va publicar un especial sobre el fos a negre de Canal 9 i va triar el nostre codirector Jesús Moreno com una de les veus de professionals de l’audiovisual que parlaven al reportatge. La segona prova de foc la passarem la nit de diumenge 30 de novembre. El veterà i prestigiòs programa de TV3 “30 minuts” va emetre “12:19 Temps de silenci”. Van apostar pel nostre projecte i esperem no haver-los decebut. Ens preocupava el fet que els espectadors de la Comunitat Valenciana (el públic objectivament més interessat en el reportatge) només pogueren vore-ho per internet o mitjançant plataformes digitals i que, per tant, l’audiència fora majoritariament catalana i l’interés fora inferior al esperat. Però eixe era un dels reptes del nostre treball, aconseguir que la història de RTVV trascendira els cercles més pròxims a l’ens públic i fora entesa per qualsevol ciutadà.

El primer símptoma de que anavem pel bon camí, de que havíem aconseguit captar l’atenció de tot tipus d’espectadors, el vam trobar a Twitter. “30 minuts” va establir l’etiqueta #FiCanal9_TV3 per a seguir el programa i els comentaris començaren de seguida i no pararen en tota l’emissió ni en les hores posteriors. Bon exemple d’això es que, segons la web especialitzada Trendinalia, a Barcelona el hahstag del programa va ser Trending Topic durant 22 hores. La veritat és que no esperaven generar tanta activitat. De fet, ens proposarem fer d’altaveu dels comentaris i retuitejar-los tots des del nostre compte, i així ho ferem fins que Twitter va dir prou: havíem superat el màxim de missatges diaris permesos!

A l’endemà, des de TV3 ens arribaren encara millors notícies. “12:19 Temps de silenci” va ser vist per 378.000 espectadors i va tindre un 11,5% de share. I això que la casualitat va fer que hi haguera futbol, i a més València-Barça! Ara caldrà esperar uns dies per fer-nos una idea més real de l’audiència aconseguida, quan a les xifres d’emissió convencional es puguen sumar els visionats en streaming i els visionats a la carta.

L’estrena televisiva també va despertar l’interés d’alguns mitjans. Així, per exemple, des de Valencia Plaza tornaren a fixar-se en el nostre treball: “Dura 45 minuts i recull cóm la societat valenciana, durant els vint anys de governs del PP, ha acceptat allò inacceptable. És una metàfora de la implosió social i moral que ha viscut una Comunitat que es troba ara sumida en el silenci… I el fet que cap representant del Consell o del PP a la Comunitat Valenciana haja volgut participar forma part de l’explicació de perquè s’ha arribat a esta situació”.

A El Periodico de Catalunya també li dedicaren un article al nostre treball: “El documental va ser àmpliament elogiat a les xarxes socials. El reportatge de ’30 minuts’, dirigit per Vicente Sanz i Jesús Moreno i produït per Emeeme Producciones i TVC, va intentar respondre a la pregunta de què va passar en l’ens valencià perquè acabés convertit en un paradigma del malbaratament i la manipulació informativa. Les últimes 12 hores d’emissió en directe de la RTVV van ser el fil conductor a través del qual es van encadenar les reflexions de diferents analistes, però sobretot dels extreballadors de la cadena, que van explicar com s’exercia el control polític i per què van tolerar aquelles pràctiques”.

Amb tot això, com vos podeu imaginar, les expectatives estàn més que complides. Però no en tenim prou i volem arribar a més gent. Així que si encara no heu vist “12:19 Temps de silenci” apunteu la pròxima cita. El festival Mostra Viva/Cinema del Mediterrani ens ha inclós dins la programació cinema-debat: dilluns 8 de desembre a les 12 del matí, projecció i col.loqui a l’Aula Magna de la Nau (C/ Universitat 2, València). I hi haurà més projeccions, de les que anirem informant, com sempre, a Facebook, Twitter i Google +.

 

219 TEMPS DE SILENCI ESTRENO ESCENARIO

Foto: García Poveda

 

EXPECTATIVAS MÁS QUE SUPERADAS

Como siempre que se pone en marcha un proyecto de estas características, uno de los objetivos que nos planteamos fue llegar al máximo de gente posible. “12:19 Temps de silenci” nace del convencimiento de que la historia de RTVV merece ser contada, porque es algo más que un conflicto laboral o una empresa en quiebra. Para nosotros es un espejo de la sociedad valencia y de las cosas que han pasado en ella en los últimos 25 años. El proyecto inicial siempre fue una película documental, pero después del verano se nos presentó la ocasión de convertirlo en un reportaje-documental para el programa “30 minuts” de TV3, y no nos lo pensamos dos veces. Que Televisión de Cataluña participara de nuestro trabajo era una gran oportunidad, íbamos a tener voz y además, la oferta nos permitía presentarlo coincidiendo con el aniversario del cierre.

Días antes del estreno de “12:19 Temps de silenci” conseguimos que diversos medios de comunicación se hicieran eco de nuestro trabajo. El diario digital la Veu del País Valencià, la agenda urbana Afán de plan, Vilaweb o el blog de la popular web sobre televisión Formula TV publicaron reseñas con parte de los contenidos del documental y con los datos del estreno. En el diario digital Valencia Plaza, además, entrevistaron a dos miembros del equipo. Dentro del artículo, Jesús Moreno (codirector) avisaba que lo que ha pasado en RTVV puede pasar en otras televisiones: “La injerencia política, la manipulación de las televisiones públicas, es algo que los gobiernos tienen que corregir, porque además los ciudadanos lo castigan con las audiencias”. Por su parte, Pura Requena (coguionista) recordaba que en Canal 9 y en Radio 9 ha habido grandes profesionales i productos de gran calidad. Lo que pasa es que tantos años de deterioro de la gestión, de un control férreo para la promoción del líder, han tapado esos contenidos”.1219 TEMPS DE SILENCI PRENSA 02

El diario Ara también habló del estreno de “12:19 temps de silenci” y destacó que fuera un reportaje hecho mayoritariamente por ex trabajadores de RTVV. En el artículo publicado en El Diario CV, Vicente Sanz (codirector) destacaba que el documental siempre ha buscado abordar la responsabilidad de los trabajadores: “analizamos el colapso de la televisión intentando huir de la autocomplacencia, con autocrítica”. Además, la Fundación Internacional Baltasar Garzón nos dedicó una entrada en su blog y el diario Levante-EMV incluyó el estreno dentro de un artículo sobre los actos para recordar el primer aniverario del cierre de RTVV.

También nos hemos hecho oir por las ondas. En Ràdio l’Om de Picassent, Pura Requena tuvo la oportunidad de explicar detalladamente los objetivos y los contenidos de “12:19 Temps de silenci”. Y en la Cadena Ser, Genar Martí (coguionista) fue entrevistado en el programa “Locos por Valencia” y posteriormente participó con Pura Requena y otros ex trabajadores de RTVV en un programa especial sobre la desaparición del ente público.

Con esta promoción y con la de las redes sociales llegamos al viernes 28 de noviembre, el día del estreno en la Facultad de Filología, Traducción y Comunicación de Valencia. Entramos con un poco de miedo, pero salimos bastante contentos. El salón de actos estaba lleno, el aplauso fue largo y sonaba sincero y, al menos públicamente, apenas hubo críticas. Como explicó Pura Requena durante la presentación “es un trabajo hecho desde la toda la honestidad de la que hemos sido capaces. Sabemos que hay más de mil formas de contar los porqués de la de RTVV, la que vais a ver hoy es solo una, la nuestra”.

Habíamos aprobado el primer examen. De camino al segundo (el estreno televisivo) el diario El Mundo publicó un especial sobre el fundido a negro de Canal 9 y eligió a nuestro codirector Jesús Moreno como una de las voces de profesionales del audiovisual que hablaban en el reportaje. La segunda prueba de fuego llegó la noche del domingo 30 de noviembre. El veterano y prestigioso programa de TV3 “30 minuts” emitió “12:19 Temps de silenci”. Apostaron por nuestro proyecto y esperamos no haberlos decepcionado. Nos preocupaba que los espectadores de la Comunidad Valenciana (el público objetivamente más interesado en el reportaje) solo pudieran verlo por internet o a través de plataformas digitales y que, por tanto, la audiencia fuera mayoritariamente catalana y el interés fuera inferior al esperado. Pero ese era un de los retos de nuestro trabajo, conseguir que la historia de RTVV trascendiera de los círculos más próximos al ente público y fuera entendida por cualquier ciudadano.

El primer síntoma de que íbamos por el buen camino, de habíamos conseguido captar la atención de todo tipo de espectadores, lo encontramos en Twitter. “30 minuts” estableció el hashtag #FiCanal9_TV3 para seguir el programa y los comentarios empezaron enseguida y no pararon en toda la emisión ni en las horas posteriores. Prueba de ello es que, según la web especializada Trendinalia, en Barcelona fue Trending Topic durante 22 horas. La verdad es que no esperábamos generar tanta actividad. De hecho, nos propusimos hacer de altavoz de los comentarios y retuitearlos todos desde nuestra cuenta y así lo hicimos hasta que Twitter dijo basta: ¡habíamos superado el máximo de mensajes diarios permitidos!

Al día siguiente, desde TV3 nos llegaron mejores notícias todavía. “12:19 Temps de sielnci” fue visto por 378.000 espectadores y tuvo un 11,5% de share. Y eso que la casualidad hizo que esa misma noche hubiera fútbol y además Valencia-Barça! Ahora habrá que esperar unos días para hacernos una idea más real de la audiencia conseguida, cuando se puedan sumar las cifras de los visionados en streaming y de los visionados a la carta.

El estreno televisivo también despertó el interés de algunos medios. Así, por ejemplo, desde Valencia Plaza volvieron a fijarse en nuestro trabajo: “Dura 45 minutos y recoge cómo la sociedad valenciana, durante los 20 años de gobiernos del PP, ha aceptado lo inaceptable. Es una metáfora de la implosión social y moral que ha vivido una Counidad que se encuentra sumida en el silencio… Y el hecho de que ningún representante del Consell o del PP de la Comunidad Valenciana haya querido participar forma parte de la explicación de por qué se ha llegado a esta situación”.

En El Peródico de Catalunya también le dedicaron un artículo: “El documental fue ampliamente elogiado en las redes sociales. El reportaje de “30 minuts”, dirigido por Vicente Sanz y Jesús Moreno y realizado por Emeeme Producciones y TVC intenta responder a la pregunta qué pasó para que el ente valenciano acabara convertido en un paradigma del derroche y la manipulación informativa. Las últimas 12 horas de emisión en directo de RTVV son el hilo conductor a través del que se van encadenando las reflexiones de diferentes analistas, pero sobre todo de ex trajadores de la cadena, que explicaron como se ejercía el control político y porque se toleraron aquellas prácticas”.

Con todo esto, como os podéis imaginar, las expectativas están más que cumplidas. Pero no tenemos suficente, queremos llegar a más gente. Así que si aún no has visto “12:19 Temps de silenci” apuntad la próxima cita. El festival Mostra Viva/Cinema del Mediterrani nos ha incluido dentro de la programación cinema-debat: el lunes 8 de diciembre a las 12 de la mañana, coloquio en el Aula Magna de La Nau (C/ Universidad 2, Valencia). Y habrá más proyecciones, de la que informaremos, como siempre en Facebook, Twitter y Google +.1219 TEMPS DE SILENCI PRENSA 03