RTVV COM A MITJÀ DE PROPAGANDA

RTVV COM A MITJÀ DE PROPAGANDA

Estem a punt d’encetar una setmana molt important per a nosaltres. Després de mesos molt intensos, finalment compartirem públicament el resultat del nostre treball. Per si encara no vos heu assabentat, l’estrena serà divendres 28 a les 20:00h al saló d’actes de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de València (Av. Blasco Ibáñez, 32).

Reloj control E-3 1219 temps de silenci bynI com vos podeu imaginar, la data triada no és casual. La nit del 28 de novembre, per ordre de Presidència de la Generalitat, es va tallar l’emissió de Radio 9. Canal 9 havia d’apagar-se eixa mateixa nit, però els treballadors aconseguiren mantindre la programació fins les 12:19 del dia 29. El fos a negre va ser el germen de “12:19 Temps de silenci”, un projecte que compta amb la participació de Televisió de Catalunya i que TV3 emetrà, el diumenge 30 de novembre, al veterà programa de reportatges “30 minuts”.

Un dels temes en què aprofundeix el documental és en la utilització de RTVV per part dels governs de la Generalitat. Tenim testimonis de l’època socialista (1989-1995) com els de Juli Esteve, Julià Álvaro o el mateix Joan Lerma, però hem posat el focus en l’etapa posterior, la del PP (1995-2014) perquè, entre altres coses, van ser molts més anys.Francesc Martinez

Per al vicedegà de la Facultat de Comunicació de la Universitat de València, Francesc Martínez, la Generalitat converteix RTVV en el seu mitjà de propaganda, i ho fa mitjançant “l’estratègia de comunicació que pretén que allò que discursivament beneficia el poder polític siga el que finalment relata el mitjà de comunicació”.

Salvador EnguixUn altre dels entrevistats a “12:19 Temps de silenci” és el periodista de La Vanguardia Salvador Enguix, qui també parla d’estrategies de comunicació. Segons Enguix “el PP té un dicurs molt ben elaborat, que és un discurs hegemònic durant molts anys a la Comunitat i el posa en marxa en Canal 9″.

A banda de les reflexions dels professionals de fora, també hem volgut escoltar els treballadors. I qui millor que els periodistes d’informatius per a explicar cóm s’exercia el control polític?.

Clara Castelló, periodista i presentadora, posa un exemple: “Podies estar dins d’una reunió en el despatx del cap d’informatius, que rebera una telefonada i et diguera, em diuen que açò no pot ser així o que esta notícia s’ha de donar d’esta manera”. Castelló assegura que en alguns casos el nivell de manipulació arribava a extrems que et feien “sentir vergonya com a periodista, com a professional i com a ciutadà”.

Un altre dels entrevistats, Josep Ramada, cap de la secció de política en l’època en què Genoveva Reig era Directora General de RTVV, qualifica de kafkià que informacions que eren portada a tots els mitjans de comunicació no aparegueren a Canal 9. Per a Ramada, la manipulació informativa va portar l’ens públic al desprestigi absolut: “quan plou i tu dius que fa sol, penses: ¿és que ningú se n’adona que això no té trellat?. I si quan plou un mes i tu dus un mes dient que fa sol, ja pots intentar després arreglar les coses, que no es pot. Allí no hi havia cap interés en arreglar res, perquè allí l’únic interés era la promoció del líder, del president de la Generalitat”.

 

RTVV COMO MEDIO DE PROPAGANDA 

Estamos a punto de empezar una semana muy importante para nosotros. Después de meses muy intensos, finalmente compartiremos públicamente el resultado de nuestro trabajo. Por si todavía no os habéis enterado, el estreno será el viernes 28 a las 20:00h en el salón de actos de la facultad de Filología, Traducción y Comunicación de Valencia (Av. Blasco Ibáñez, 32).

Y como os podéis imaginar, la fecha elegida no es casual. La noche del 28 de noviembre, por orden de Presidencia de la Generalitat, se cortó la emisión de Radio 9. Canal 9 tenía que apagarse esa misma noche, pero los trabajadores consiguieron mantener la progamación hasta las 12:19 del día 29. El fundido a negro fue el germen de “12:19 temps de silenci”, un proyecto que cuenta con la participación de Televisión de Cataluña y que TV3 emitirá el domingo 30 de noviembre, en el veterano programa de reportajes “30 minuts”.

Uno de los temas en los que profundiza el documental es en la utilización de RTVV por parte de los gobiernos de la Generalitat. Tenemos testimonios de la época socialista (1989-1995) como los de Juli Esteve, Julià Álvaro o el mismo Joan Lerma, pero hemos puesto el foco en la etapa posterior, la del PP (1995-2014) porque, entre otras cosas, fueron muchos más años.

Para el vicedecano de la Facultad de Comunicación de la Universidad de Valencia, Francesc Martínez, la Generalitat convierte RTVV en su medio de propaganda, y lo hace mediante “la estrategia de comunicación que pretende que aquello que discursivamente beneficia al poder político sea lo que finalmente relata el medio de comunicación”.

Otro de los entrevistados en “12:19 Temps de silenci” es el periodista de La Vanguardia Salvador Enguix, quién también habla de estrategias. Según Enguix “el Pp tiene un discurso muy elaborado, que es un discurso hegemónico durante muchos años en la Comunidad y lo pone en marcha en Canal 9″.

Además de las reflexiones de los profesionales de fuera, también hemos querido escuchar a los trabajadores. ¿Y quién mejor que los periodistas de informativos para a explicar cómo se ejercía el control político?.

Clara Castelló, presentadora y periodista, pone un ejemplo: “podías estar en una reunión en el despacho del jefe de informativos, que recibiera una llamada y te dijera, me dicen que esto no puede ser así o que esta noticia se ha de dar de esta manera”. Castelló asegura que en algunos casos el nivel de manipulación llegaba a extremos que “te hacían sentir vergüenza como periodista, como profesional y como ciudadana”.

Otro de los entrevistados, Josep Rapada, jefe de la sección de política en la época en la que Genoveva Reig era Directora General de RTVV, califica de kafkiano que informaciones que eran portada en todos los medios de comunicación no aparecieran en Canal 9. Para Ramada, la manipulación informativa llevó al ente público al desprestigio absoluto: “Cuando llueve y tú dices que hace sol, piensas: ¿es que nadie se da cuenta de que esto no tiene sentido?. Y si cuando llueve durante un mes y tú sigues diciendo que hace sol, ya puedes intentar arreglar las cosas, que ya no se puede. Allí no había ningún interés en arreglar nada, allí el único interés era la promoción del líder, del presidente de la Generalitat”.