RTVV, un mitjà públic al servei de les xarxes de corrupció

RTVV, un mitjà públic al servei de les xarxes de corrupció

Si la política té com a principal objectiu servir els ciutadans, els polítics haurien, per tant, de compartir eixe propòsit. La teoria és senzilla, però en la pràctica les coses són ben diferents.  Lamentablement, l’actualitat no deixa de recordar-nos que la corrupció és la principal amenaça per a la democràcia i que fa por comprovar cóm d’arrelades estan les pràctiques corruptes a l’estat espanyol.

La que acaba ha sigut la setmana de l’operació Púnica, que ens porta immediatament a recordar altra trama, la Gürtel, fonamental en el saqueig de RTVV. Sobre Gürtel i corrupció hem indagat molt en “12.19. Temps de silenci” i ho hem fet amb l’ajuda d’alguns dels qui més saben del tema, com Baltasar Garzón.

El juez Garzón en un momento de la entrevistaEl prestigiós jurista va ser el primer jutge de l’Audiència Nacional en instruir el cas Gürtel i, per tant, coneix de primera mà els tentacles d’una xàrcia que qualifica de “gran barreja d’il.legalitats, de descontrols i de corrupció”. Del que afecta a RTVV, Garzón explica que hi ha molts indicis que apunten a que la Generalitat va utilitzar Canal 9 per a usos fraudulents i puntualitza “caldrà investigar si això ha sigut així. Perquè si ha sigut així, és delictiu”.

Luis Sabater 1219 Temps de SilenciUn dels “pelotazos” de Gürtel a la Comunitat Valenciana va ser aconseguir irregularment el contracte amb RTVV per a la instal·lació de les pantalles de vídeo en la visita del Papa a València l’any 2006. De cóm es va cuinar aquell tèrbol negoci ho sap tot Luis Sabater, excap tècnic de l’ens, i imputat precisament en la investigació judicial d’aquest assumpte. Sabater, igual que ho va fer davant el jutge, ens conta qui foren els ideòlegs del frau i perquè va firmar una adjudicació tan clarament irregular.

Amb José María Jiménez, del departament econòmic de RTVV, hem conegut de primera mà les entranyes d’una secció clau en la gestió d’un mitjà públic. Jiménez relata per a “12:19 Temps de silenci” cóm s’han malbarat diners públics, cóm s’han destinat, any rere any, quantitats milionaries al pagament d’interessos o cóm es negociava amb les productores per tal de beneficiar a les considerades amigues.

Per a tindre una visió més completa de les xàrcies de corrupció que han afectat el nostre territori en “12:19 Temps de silenci” també entrevistarem Sergi Castillo, periodista i autor del llibre “Terra de saqueig: la trama valenciana de Gürtel”. Castillo calcula la factura de la corrupció a la Comunitat Valenciana en 12.500 milions d’euros. Una despesa que, segons explica, esguita RTVV mitjançant diferents negocis il.legals com ara el ja comentat de les pantalles de la visita del Papa.

Castillo analitza els anys de l’ascens i caiguda de Francisco Camps. De la celebració a la comunitat de grans esdeveniments com l’America’s Cup i la Fòrmula 1 a l’esclat del cas Gürtel i la dimissió de l’expresident. I en eixe relat inclou la manipulació informativa en RTVV, una anys que qualifica com “moments molt lamentables per a la història del periodisme valencià”.

Amb Juan Ramón Gil, director del diari Información, parlarem, entre altres coses, de les diferències entre l’època Zaplana i l’època Camps. Gil explica la discriminació que amb Zaplana patien els mitjans “molestos per al govern” i el que amb Camps, en un principi, va semblar un punt d’inflexió i finalment acabà sent “el mateix puny de ferro però amagat en un guant de seda”. I com a exemple, Gil conta que va ser el primer periodista que va nomenar Gürtel en Canal 9. Fou a una tertulia i després d’això mai li van tornar a convidar a cap programa més.

Rosa Maria Calaf 1219 Temps de SilenciDel que seria desitjable esperar dels nostres governants estiguerem parlant amb la veterana periodista Rosa María Calaf. En “12:19 Temps de silenci”, Calaf, corresponsal de TVE en pràcticament tot el món durant dècades,  analitza el perill de la falta de valors ètics forts en els ciutadans i en els polítics.

Una absència, que segons explica, moltes vegades impedeix construir societats verdaderament democràtiques: “si no hi ha un càstig social de les conductes irregulars no construirem una societat sana, perquè això vol dir que estem acceptant el tot val i evidentment, tot no val”.  Eixes conductes que Calaf convida a combatre inclouen, evidentment, els serveis públics com ara els mitjans de comunicació.

 

RTVV, un medio público al servicio de las redes de corrupción

 

Si la política tiene como principal objetivo servir a los ciudadanos, los políticos deberían, por tanto, compartir ese propósito. La teoría es sencilla, pero en la práctica las cosas son muy diferentes. Lamentablemente, la actualidad no deja de recordarnos que la corrupción es la principal amenaza para la democracia y da miedo comprobar como de enraizadas están las prácticas corruptas en el estado español.

La que acaba ha sido la semana de la operación Púnica, que nos lleva inmediatamente a recordar otra trama, la Gürtel, fundamental en el saqueo de RTVV. Sobre Gürtel y corrupción hemos indagado mucho en “12:19 Temps de silenci” y lo hemos hecho con ayuda de algunos de los que más saben del tema como Baltasar Garzón.

El prestigioso jurista fue el primer juez de la Audiencia Nacional en instruir el caso Gürtel y, por tanto, conoce de primera mano los tentáculos de una red que califica de “gran mezcla de ilegalidades, de descontroles y de corrupción”. De lo que afecta a RTVV, Garzón explica que hay muchos indicios que apuntan a que la Generalitat utilizó Canal 9 con usos fraudulentos y puntualiza “habrá que investigar si eso ha sido así. Porque si ha sido así, es delictivo”.

Uno de los “pelotazos” de Gürtel en la Comunidad Valenciana fue conseguir fraudulentamente el contrato con RTVV para la instalación de las pantallas de vídeo en la visita del Papa a Valencia en el año 2006. De cómo se cocinó aquel turbio negocio lo sabe todo Luis Sabater, es jefe técnico del ente, y imputado precisamente en la investigación judicial de este asunto. Sabater, igual que hizo ante el juez, nos cuenta quienes fueron los ideólogos del fraude y porque firmó una adjudicación tan claramente irregular.

Con José María Jiménez, del departamento económico de RTVV, hemos conocido de primera mano las entrañas de una sección clave en la gestión de un medio público. Jiménez relata para “12:19 Temps de silenci” cómo se ha malgastado dinero público, cómo se ha destinado, año tras año, cantidades millonrias al pago de intereses o cómo se negociaba con productoras para beneficiar a la consideradas amigas.

Para tener una visión más completa de las redes de corrupción que han afectado nuestro territorio en “12:19 Temps de silenci” también entrevistamos a Sergi Castillo, periodista y autor del libro “Tierra de saqueo, la trama valenciana de Gürtel”. Castillo calcula la factura de la corrupción en la Comunidad Valenciana en 12.500 millones de euros. Un gasto que, según explica, salpica a RTVV mediante diferentes negocios ilegales como el citado de la pantallas de la visita del Papa.

Castillo analiza los años del ascenso y caída de Francisco Camps. De la celebración a la comunidad de grandes eventos como la America’s Cup y la Fórmula 1 al estallido del caso Gürtel y la dimisión del ex presidente. Y en ese relato incluye la manipulación informativa en RTVV, unos años que califica como “momentos muy lamentables para la historia del periodismo valenciano”.

Con Juan Ramón Gil, director del Diario Información hablamos, entre otras cosas, de las diferencias entre la época Zaplana y la época Camps. Gil explica la discriminación que con Zaplana sufrían los medios “molestos con el gobierno” y lo que con Camps, en un principio, parecía un punto de inflexión y finalmente acabó siendo “el mismo puño de hierro pero escondido en un guante de seda”. Y como ejemplo, Gil cuenta que fue el primer periodista que dijo Gürtel en Canal 9. Fue en una tertulia y después de aquello nunca más le volvieron a invitar a más programas.

De lo que sería deseable esperar de nuestros gobernantes estuvimos hablando con la veterana periodista Rosa María Calaf. En “12:19 Temps de silenci”, Calaf, corresponsal de TVE en prácticamente todo el mundo durante décadas, analiza el peligro de la falta de valores éticos fuertes en los ciudadanos y en los políticos. Una ausencia, que según explica, muchas veces impide construir sociedades verdaderamente democráticas: “si no hay un castigo social de las conductas irregulares no construiremos una sociedad sana, porque eso quiere decir que estamos aceptando el todo vale y, evidentemente, todo no vale”. Esas conductas que Calaf invita a combatir, incluyen, evidentemente, los servicios públicos como los medios de comunicación.